sreda, 3. januar 2018

Prvi poziv vsem zaposlenim na univerzah pred stavko

POZIV VSEM ZAPOSLENIM NA UNIVERZAH OB NAPOVEDI STAVKE

Spoštovane kolegice in kolegi,

Visokošolski sindikat Slovenije se je 24. januarja 2018 pridružil stavki skupine sindikatov javnega sektorja, katerih zahteve vključujejo vse skupine zaposlenih v javnem sektorju in niso omejene na posamezne poklice, kot so npr. učitelji in policisti. Na podlagi kolektivne pogodbe, ki izenačuje plače zdravnikov in visokošolskih učiteljev, zahtevamo dvig plač visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter raziskovalcev za najmanj 4 plačne razrede (pri zdravnikih je bilo povprečje 5). Obenem zahtevamo tudi dvige plač tehničnih in strokovnih delavcev v skupini J pod in nad 26. plačnim razredom, ki jim je treba ustrezno priznati zahtevnost njihovih del na univerzi. Za vse plačne dvige brezpogojno zahtevamo tudi dodatni denar.

Za stavko smo se odločili zaradi neznosnega sprenevedanja vlade. Zdravnikom je dvignila plače za 3 do 7, ravnateljem za 5 plačnih razredov. O odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom se noče pogajati, pogajanja o dvigu plač poklicev, ki so primerljivi z zdravniškimi, pa se po enem letu kljub jasnemu dogovoru sploh še niso začela.

Medtem ko je za plačne dvige na nižjih ravneh izobraževanja, ki sploh še niso dogovorjeni, rezervirala denar v proračunu, preostalim delom javnega sektorja teh stroškov kljub pisnemu dogovoru s sindikati očitno ni nameravala priznati. Univerze so še vedno podfinancirane. Ministrstvo jim v materialnem pogledu ne priznava raziskovalnega statusa. Izogiba se ureditvi pedagoškega normativa in sobotnega leta v kolektivni pogodbi. Za nameček ministrstvo grobo sili Univerzo v Ljubljani, da mora dekane, ki so bili doslej visokošolski učitelji, zaposliti na
menedžerska delovna mesta – očitno zato, da bodo ob finančni stiski nad fakultetami izvajali krizni menedžment.

Vlada resno jemlje samo še tiste poklicne skupine, ki znajo stopiti skupaj in stavkati. Pridružite se celodnevni stavki in protestnemu shodu 24. januarja! Izborimo si materialni položaj, ki nam pripada!

Zaposleni na javnih univerzah se dobimo na shodu pred sedežem UL ob 11.15 in se nato pridružimo skupnemu shodu javnega sektorja pred Vlado ob 12.05. K podpori stavki bomo povabili tudi druge sindikate na univerzah in vodstva.

Ljubljana – Maribor – Koper, 3. 1. 2018

Stavkovni odbor Visokošolskega sindikata Slovenije

prof. dr. Marko Marinčič, prof. dr. Marija Javornik Krečič, doc. dr. Gorazd Kovačič, doc. dr. Elizabeta Zirnstein