torek, 16. januar 2018

Podpora rektorja UL stavki

(Pismo vsem zaposlenim na Univerzi v Ljubljani, 15. 1. 2018)

Drage kolegice in kolegi, študentke in študenti,

Univerza v Ljubljani se jasno zaveda svoje družbene vloge, ki jo ima kot največja in najstarejša izobraževalna in znanstvenoraziskovalna ter umetniška visokošolska ustanova v državi. Z izjemnimi napori izpolnjujemo svoje poslanstvo javne službe, saj se z nezadostnimi sredstvi trudimo zagotavljati mladim generacijam odlično univerzitetno in doktorsko izobrazbo ter dosegati vrhunske znanstvenoraziskovalne in umetniške rezultate. Že dlje časa državo opozarjamo, da je varčevanje na področjih izobraževanja, raziskovanja in kulture za družbo vedno škodljivo in povsem neučinkovito; nezadostno financiranje javnega šolstva prinaša veliko družbeno škodo z dolgoročnimi posledicami, s katerimi se moramo žal že soočati. Prav tako vztrajno opozarjamo, da je nedopustno kakršnokoli državno poseganje v ustavno pravico do avtonomije univerze, ki jo bomo kot akademski prostor svobode misli in ustvarjanja vedno branili.

In namesto, da bi sedaj, ko smo po nekaj letih krize končno dočakali boljše čase, več vlagali v znanje, razvoj in kulturo, mora univerzitetna skupnost učiteljev, raziskovalcev, študentov in sodelavcev Univerze v Ljubljani s stavko opozoriti na številne anomalije v še vedno nesistemsko urejenem financiranju. Lani je bila v noveli Zakona o visokem šolstvu sprejeta zaveza o približevanju obsega financiranja 1% BDP. Letos ugotavljamo, da gremo v nasprotno smer, saj bo relativni obseg financiranja visokega šolstva, glede na BDP, manjši kot lani. Želimo si končno razvojno naravnano financiranje naših strok, ki ne bodo zgolj razmišljale o golem preživetju, temveč bodo lahko z zaposlovanjem mladih in perspektivnih kadrov ustvarile družbeno dodano vrednost in z ustreznimi delovnimi pogoji privabile k sodelovanju tudi tuje strokovnjake.

K stavki sindikatov javnega sektorja in Visokošolskega sindikata Slovenije se bomo pridružili tudi zaposleni in študenti Univerze v Ljubljani. Zaposleni Univerze v Ljubljani se bomo zbrali v sredo, 24. 1. 2018, na ploščadi pred sedežem rektorata UL, na Kongresnem trgu 12, v Ljubljani, ob 11:15 in se nato pridružili skupnemu shodu javnega sektorja pred Vlado ob 12:00.

Vodstvo UL podpira vse skupne stavkovne zahteve sindikatov po urejanju plačnih anomalij in sprostitvi varčevalnih ukrepov na univerzah. Še posebej pa od države zahtevamo, da spoštuje avtonomijo univerz, katerih osnovno poslanstvo je samostojen in od politike neodvisen razvoj znanosti ter kritične in ustvarjalne misli, ter da z zadostnim in razvojno naravnanim financiranjem pedagoškega, raziskovalnega in umetniškega dela zagotovi našo neodvisnost od političnih in drugih interesov.

prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani