torek, 29. november 2016

Regulacija honorarjev in dela zunaj UL


Vodstvo UL je po aferi "honorarji", ko je marca 2015 aplikacija KPK Supervizor pokazala, da so med največjimi zaslužkarji v javnem sektorju nekateri dekani in profesorji, zaradi česar je odstopila takratna ministrica za izobraževanje, ki je bila na vrehu seznama, sprožilo regulacijo honorarjev na univerzi in dela zunaj nje. Visokošolski sindikat Slovenije - Sindikat UL se je vključil v pripravo dokumentov z namenom zapolniti vrzeli in obenem preprečiti neživljenjsko regulacijo bagatelnih del.

Junija 2016 je bil sprejet Pravilnik o izogibanju nasprotju interesov, ki zavezuje zaposlene, da podpišejo izjave o izogibanju nasprotju interesov, da pridobijo soglasje delodajalca za delo ali posel mimo UL, ki članici predstavlja konkurenco, in da v primeru visokih zaslužkov mimo UL vplačujejo prispevek v Razvojni sklad UL.

Po medijski objavi zgodbe o visokih izplačilih nekaterim zaposlenim na UL oktobra 2019 je VSS SUL pozval vodstvo UL, naj zbere podatke o izvajanju Pravilnika. Aprila 2020 nam je poslalo zbrane podatke, ki kažejo, da nekatere članice, njihovi zaposleni in dekani bojkotirajo Pravilnik. Večinoma gre za članice z bogato tržno dejavnostjo zaposlenih, ki poteka preko članice ali mimo nje.

Historiat je dostopen tule. Priporočamo, da datoteke sortirate kronološko ("Last modified").