četrtek, 10. marec 2022

Javna vprašanja ministrici dr. Simoni Kustec

MIZŠ je Visokošolskemu sindikatu Slovenije na dan stavke 9. 3. 2022 poslalo vabilo na sestanek. Vsebina vabila je nenavadna glede na kontekst stavke in nerazrešenih stavkovnih zahtev in pomeni nadaljevanje dvoletnega sprenevedanja. Vabilo omenja »odprta vprašanja«, ne pa stavkovnih zahtev. Poziva nas, da ministrstvu pred sestankom pošljemo »morebitna gradiva« - kot da sindikat ni že 1. 2. 2022 poslal ministrstvu predloga nujnih dopolnitev kolektivne pogodbe in kot da ni prejšnji teden poslal tudi uradnih stavkovnih zahtev. Na sestanek je vabljen tudi neki sindikat, ki ni napovedal in izvedel stavke. Tako zastavljeno vabilo pomeni očitno izogibanje dejstvom, da se je zgodila stavka v visokem šolstvu z množično udeležbo, da so bile na vlado naslovljene uradne stavkovne zahteve in da bi si ministrstvo po Zakonu o stavki moralo že pred stavko prizadevati za dogovor o razrešitvi stavkovnih zahtev. Zato ministrici dr. Kustec že pred sestankom, napovedanim za torek, 15. 3. ob 16.30, postavljamo naslednja javna vprašanja.

1.) Ali je ministrica dr. Kustec dojela, da ima opravka s stavko in s stavkovnimi zahtevami?

2.) Ali je napovedani sestanek namenjen pogovoru o razreševanju stavkovnih zahtev ali samo nezavezujočemu pogovoru o nekih poljubnih »odprtih vprašanjih«?

3.) Ali bo ministrica do sestanka pridobila vladni mandat za pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije?

Stavkovni odbor VSS