torek, 15. marec 2022

Poziv sindikatov SVIZ in VSS ministrstvu za izobraževanje h korektni izvedbi sestankov po stavki

 

V sredo, 9. 3. 2022, na dan splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu, ki sta ju organizirala in vodila SVIZ in VSS, je ministrica dr. Simona Kustec povabila sindikate na dva »delovna pogovora glede odprtih vprašanj.« Ker iz vabila ni bilo jasno, ali gre za pogajanja o stavkovnih zahtevah, sta sindikata vsak v svojem sporočilu za javnost pozvala ministrico, naj pojasni, ali gre za začetek resnih in korektnih pogajanj o stavkovnih zahtevah. Do danes ministrica ni odgovorila sindikatoma na ključna vprašanja o vsebini obeh sestankov in o svojem mandatu za pogajanja. So pa sindikati včeraj prejeli sporočilo o omejitvi števila predstavnikov posameznega sindikata na tri, kar kaže na aroganco šolskih oblasti, saj velja nepisano pravilo, da socialnimi parterji vedno vnaprej sporazumno dogovorijo število udeležencev.

Včeraj opoldne je bilo na spletni strani vlade mogoče prebrati še to, da bodo »delovni sestanek neposredno prenašali na Facebook strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.« Tudi to odločitev je MIZŠ sprejelo avtoritarno, brez kakršnegakoli dogovora ali strinjanja povabljenih na sestanek. Glede na manipulacijo z nepreglednimi seznami plač, ki jih je MIZŠ posredovalo javnosti pred stavko, da bi jo razvrednotilo v očeh javnosti, zlasti pa glede na izkušnje iz preteklega leta z delovnimi pogovori, ki jih je vlada v zadnjem trenutku spremenila v javne dogodke z neposrednim prenosom in predvajanjem zmanipuliranih podatkov in posnetkov, je jasno, da MIZŠ pripravlja še eno režirano predstavo za javnost. Namen sestanka, ki ga želi MIZŠ prenašati prek Facebooka na način, da predstavniki sindikatov ne bodo imeli nadzora nad režijo prenosa, je očitno ta, da pripravi presenečenje s klevetami, pred katerimi se sindikalisti ne bi mogli učinkovito braniti, saj bo režija lahko skrila njihove odzive. Namesto resnih in korektnih pogovorov socialnih partnerjev o razrešitvi stavkovnih zahtev se obeta propagandna oddaja, v kateri bi vladna stran poniževala sindikaliste. Ker je MIZŠ v obvestilu o neposrednem prenosu vnaprej napovedalo, da vlada do volitev ne bo sprejemala nobenih dodatnih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, je sestanek z enostransko nadzorovanim prenosom očitno namenjen ščuvanju javnosti proti zaposlenim v izobraževanju in izkrivljanju vsebine stavkovnih zahtev.

Predstavniki in predstavnice sindikatov SVIZ in VSS pri takšni, žal precej verjetni manipulaciji nismo pripravljeni sodelovati. Zato pozivamo ministrico dr. Kustec, da najkasneje do 12. ure danes prekliče neposredni prenos sestanka na Facebook strani, v nasprotnem primeru se ga ne bomo udeležili. Sindikata tudi pozivata ministrico, naj odgovori na javna vprašanja iz prejšnjega tedna, ali je pripravljena na začetek resnih in enakopravnih pogajanj o razrešitvi stavkovnih zahtev z reprezentativnimi predstavniki 40.000 zaposlenih, ki so v stavki, in kdaj namerava za to pridobiti ustrezen mandat vlade.

 

V Ljubljani, 15. 3. 2022

 

Branimir Štrukelj,                                                                                          dr. Gorazd Kovačič,

glavni tajnik SVIZ                                                                                           predsednik VSS