petek, 29. januar 2021

Javni poziv ministrici za izobraževanje ob vladnih blokadah javnega visokega šolstva in znanosti

V Visokošolskem sindikatu Slovenije smo s presenečenjem prebrali novico, da Vlada RS ni sprejela razpisa za vpis v  visokošolske študijske programe, ki ga je pristojno ministrstvo uskladilo z visokošolskimi zavodi. Ozadij in razlogov za tako odločitev ne poznamo in se nam v tem hipu ne zdijo pomembni, vidimo pa neposredno analogijo z blokado zaposlovanja na raziskovalnih projektih, tudi na tistih, ki že imajo zagotovljena sredstva. Za zasebne ustanove nazadnje omenjeni ukrep ne velja. Če gre za načrten poskus destabilizacije javnega visokega šolstva in znanosti in za pretakanje proračunskega denarja k izbranim zasebnim družboslovnim fakultetam, ki jim je vlada že naročila popravke raziskovalnega zakona, napovedujemo, da se bomo temu z vsemi sredstvi uprli.

Glede blokade raziskovalnih projektov bomo skušali prek svoje sindikalne centrale KSS Pergam v Državnem zboru uveljaviti amandma, ki to rušilno omejitev odpravlja.

Glede blokade razpisa za vpis od ministrice dr. Simone Kustec pričakujemo odločen angažma, če ne preko vlade, pa pri svoji poslanski skupini. Vladno soglasje k razpisu je bilo odpravljeno že v interventnem zakonu PKP3 (za študijsko leto 2020/21). To je skladno z dolgoletno težnjo, da bi univerze razpise krojile v večji meri avtonomno. Zato poslanke in poslance Državnega zbora pozivamo, da enak člen vnesejo tudi v novi interventni zakon.

Čeprav sta bila visoko šolstvo in znanost v dejavnostih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v tem mandatu komaj opazna, zagotavljamo, da ob tako neodgovornem ogrožanju za razvoj in napredek ključnih področij ministričin molk ali prikimavanje ne bosta ostala neopažena. Opazili ju bomo, in to zelo naglas. Celotna akademska skupnost jo bo pozvala k takojšnjemu odstopu.

 

Za Visokošolski sindikat Slovenije

dr. Marko Marinčič, predsednik

Ljubljana, 29. 1. 2021


P. S.:

-- Videoposnetek okrogle mize Študentskega sociološkega društva Sociopatija 30. 1. 2021, kjer podpredsednik VSS, dr. Gorazd Kovačič razloži večlinijski napad vlade na javne univerze in javne inštitute: https://fb.watch/3llGgYkllV/

-- VSS in UL sta pripravila predlog amandmajev k PKP8 za odpravo vladne blokade razpisa za vpis na študijske programe in projektnega zaposlovanja in peticijo. K njej so pristopile vse tri javne univerze, koordinacija samostojnih inštitutov Kosris, SVIZ, Študentska organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije. Posameznice in posamezniki lahko sopodpišete peticijo tule in jo tudi pošljete poslancem DZ skupaj s predlogoma amandmajev k PKP8.

-- Izjava VSS, SVIZ in ŠOS: Vlada naj namesto inkvizicijskega procesa proti javnim univerzam na Brdu takoj in brez pogojevanja potrdi razpis za vpis na študijske programe (4. 2. 2021).

-- Pismo VSS FDV ministrici in kolegici Simoni Kustec (4. 2. 2021).


Avtor: Tomaž Lavrič, Mladina, 29. 1. 2021



Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, na novinarski konferenci po seji vlade 4. 2. 2021