ponedeljek, 16. marec 2020

Pravilnik UL o povračilih stroškov prevoza na delo

UL je 10. 3. 2020 poslala sindikatom v mnenje predlog Pravilnika o povračilih stroškov prevoza na delo in z delo. VSS - Sindikat UL je v svojem mnenju predlagal dve spremembi predloga:
- Nasprotujemo temu, da delodajalec bremeni delavce s tem, da morajo ugotavljati in sporočati točne podatke o cenah vozovnic in o tem, kdaj so upravičeni do izplačila kilometrine in kdaj do izplačila vrednosti vozovnice. Sporno je zlasti to, da pravilnik grozi delavcu s krivdno odpovedjo zaposlitve tudi v primeru, ko bi pri ceni vozovnic naredil napako.
- Če je delavec na začetku meseca kupil mesečno vozovnico in je nato zaradi nepričakovalnih okoliščin, npr. obolelosti, ni mogel koristiti, naj mu delodajalec izplača vrednost celotne mesečne vozovnice in ne le nekaj dni na začetku meseca.
UL je naša predloga zavrnila, vendar je pri tem navedla stališče, na katerega se bo v primeru individualnih zapletov mogoče sklicevati, da delavca ni mogoče odpustiti zaradi napake pri navedbi cene vozovnic, saj bi bil potrebni pogoj za odpustitev delavčev naklep ali huda malomarnost.
Povezava na dokumente je tule.